Начало » Съвети » Централни системи » Соларно отопление

СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ Е БЕЗПЛАТНА

Слънчевата светлина не само ни създава добро настроение. Енергията от слънцето също е любимият възобновяем енергиен ресурс на Германия.

Почти 2,5 милиона домакинства използват слънчева топлинна енергия. Причината за популярността му: слънцето като гориво е безплатно, а слънчевото отопление е уникално ефективно в същото време. Съвременните слънчеви топлинни системи осигуряват 100 части топлина от една част електричество за отопление на къщата. Това е така, защото те изискват само малко количество електроенергия за помпата на слънчевата верига.

Нещо повече, от началото на годината държавата подпомага слънчевите отоплителни системи със субсидия от 30% – в комбинация с други мерки дори до 45%. Причината за субсидиите е околната среда.

Тъй като самото слънчево отопление не отделя CO₂ или други увреждащи климата газове. Ако управлявате слънчевото отопление със зелено електричество, вие отоплявате напълно CO₂-неутрално.

Слънчев колектор като топлогенератор

Основният принцип на слънчевата отоплителна система е много прост. Слънчев колектор на покрива преобразува слънчевата радиация в топлина. Това става чрез тънка ламарина със заварени тръби вътре.

Тази ламарина се нагрява от слънчевата светлина. Специално покритие гарантира, че около 95% от слънчевата енергия се превръща в топлина. Вакуумният тръбен колектор има малко по-различен дизайн. Но това високотехнологично решение също използва такова високоефективно покритие.

Независимо от вида на колектора, получената топлина преминава през тръба в резервоар за съхранение на топлина, за да захранва вашата отоплителна система или топла вода от там. В соларната верига има решение против замръзване, което предотвратява замръзването на системата дори през студените зимни нощи.

Слънчевите топлинни системи и фотоволтаичните системи използват слънцето като източник на енергия по различни начини: слънчевата топлинна енергия генерира топлина, фотоволтаично електричество. Обикновено за поддържане на отоплителната система се използва слънчева топлинна система. Можете да използвате електроенергията, произведена от фотоволтаичната система в собственото си домакинство или да я подадете в обществената мрежа.

Слънчева топлинна система за приготвяне на топла вода

Простите соларни системи осигуряват слънчева енергия само за топла вода. В зависимост от броя на хората в домакинството, за това са достатъчни от 4 до 8 m2 повърхност на слънчевия колектор. Резервоарът за съхранение на топлина на слънчева система за отопление на топла вода съдържа питейна вода.

С такава система спестявате до 70% от енергията си за подгряване на топла вода. През лятото слънчевата топлина обикновено е достатъчна и котелът от време на време не работи, в зависимост от времето. Когато слънчевите лъчи намалеят през есента, котелът започва да работи по-често.

Между другото: Вашите спестявания са особено големи, ако свържете пералнята и съдомиялната към захранването с топла вода.

Слънчева топлинна система за отопление и топла вода

За слънчеви топлинни системи, които доставят топла вода и отоплителна енергия, за разлика от слънчева система за гореща вода, се нуждаете от комбиниран буферен цилиндър или, в допълнение към бойлера за БГВ, отделен буферен цилиндър, съдържащ вода за отопление.

За да може тази система да осигури и слънчева енергия за топла вода, топлообменник прехвърля слънчевата топлина към БГВ на крана.

Такава слънчева отоплителна система с резервно централно отопление изисква по-голяма колекторна повърхност. Това е единственият начин, по който системата все още може да улавя достатъчно слънчева енергия в сезони с по-малко слънчева радиация и по-големи изисквания за отопление.

Слънчевата отоплителна система WOLF

WOLF ви предлага широка гама от соларни системи с вакуумни тръбни колектори или плоски колектори.

Слънчевата отоплителна система WOLF комбинира поддръжка за топла вода и отопление. Съвременните компоненти за управление гарантират, че системата WOLF използва енергията особено ефективно чрез автоматично изключване на допълнителния топлогенератор.

В комбинация с една от системите за съхранение можете да повишите цялата си отоплителна система до клас на енергийна ефективност А+.

Соларната отоплителна система WOLF® ви предлага отоплителна система, която е идеално съчетана със слънчево отопление за битова гореща вода и резервно отопление.

  • Научете повече

Колко площ изисква слънчевата система?

Размерът на вашата слънчева отоплителна система зависи от това колко голям трябва да бъде делът на слънчевата енергия във вашето топлоснабдяване. Системите с малка колекторна повърхност спестяват между 20 и 30% от разходите за отопление за отопление и топла вода.

С 20 m2 повърхност на слънчевия колектор, слънчевата отоплителна система вече може да покрие до 75% от топлината, необходима на добре изолирана сграда със слънчева енергия. Трябва да се отбележи, че за по-големи колекторни повърхности трябва да има повече място за резервоари за съхранение на топлина. Дори днес вече има къщи, които получават топлината си изцяло от слънчева енергия със съответно големи повърхности на слънчеви колектори и резервоари за съхранение на топлина.

Такава чисто слънчева отоплителна система обаче е по-подходяща за нови сгради, тъй като необходимите мерки за преобразуване в съществуващите сгради биха били много обширни и скъпи.

Възможно е слънчево отопление за почти всяка сграда

В почти всяка къща можете да използвате слънчево отопление. В най-добрия случай повърхността на покрива е подравнена възможно най-добре на юг и има наклон от 30° до 70°. Но дори и инсталацията на покрив, обърнат на запад или изток, намалява слънчевата мощност само незначително.

На плоски покриви слънчевите колектори могат да се монтират един върху друг. Тук е особено лесно подравняването на колекторите на юг. Между другото: колкото по-стръмен е покривът, толкова по-добре слънчевата система може да улови плоското зимно слънце и да осигури подкрепа за отопление. През цялата година оптимален е наклон от около 40°.

Алтернативно слънчевите колектори могат да се монтират на фасадата. Ако обаче покривът и фасадата са в сянката на други сгради или високи дървета, слънчевото отопление няма смисъл.

Новите сгради също са подходящи за слънчево отопление. Тук обаче има алтернатива целогодишно отопление с термопомпа. Поради това термопомпите стават все по-популярни в новите сгради.

ТЕРМОПОМПА ВЪЗДУХ-ВОДА
CHA-моноблок

COB-2 убеждава наред с други неща със своето икономично, нискоемисионно и ефективно изгаряне на масло.

  • Научете повече

Рафинирани възобновяеми енергии Хибридно отопление

Термопомпите също са много добър избор за слънчево отопление, тъй като винаги са особено ефективни, когато температурата на потока в отоплителния кръг е ниска. С хибридна отоплителна система, състояща се от термопомпа и слънчева топлинна енергия, така наречената хибридна отоплителна система с възобновяема енергия, са възможни и технически по-сложни решения.

Например геотермалната термопомпа може да използва излишъка от слънчева топлина през лятото, за да затопли земята. Това подобрява ефективността на термопомпата и в същото време намалява размера на геотермалната сонда или земния колектор.

Решенията WOLF Hybrid+ предлагат доказана и мощна технология за кондензация на нефт или газ и екологична, надеждна технология за термопомпа.

  • Научете повече

Кондензационната технология съответства на слънчевото отопление

Тъй като слънцето осигурява само малко енергия през зимата, слънчевото отопление винаги е съчетано с друг топлогенератор, за да образува хибридна отоплителна система. В повечето случаи топлогенераторите работят независимо един от друг. Слънчевата енергия има приоритет и само когато слънцето не грее, се включва вторият топлогенератор.

По принцип всеки тип отоплителна система е подходящ за комбиниране със слънчева топлинна енергия. Сътрудничеството е особено успешно, ако отоплителната система работи при ниски температури. Тук слънчевите колектори работят най-ефективно. Ето защо слънчевото отопление е идеално пасване на газов кондензационен котел, който надеждно осигурява ефективно отопление дори при ниски температури.

Научете тук за високоефективния газов кондензационен котел CGB-2 – най-високият стандарт на газовата кондензационна технология от WOLF.

  • Научете повече

Слънчево отопление: Индивидуален съвет

Инвестицията в слънчева отоплителна система си заслужава в повечето случаи. С технически правилно монтирана слънчева отоплителна система, колекторите и топлоакумулиращият резервоар ще издържат десетилетия, а слънчевата топлинна система

може да се изплати бързо чрез спестяване на разходи за отопление.

Нашите експерти на WOLF ще се радват да Ви посъветват и да намерят подходящо решение за Вашата сграда без никакви задължения.

Спестете разходи за отопление с WOLF

Искате ли да научите повече за отоплението с газов кондензационен котел или искате съвет? Ние сме винаги до вас!

  • Поискай съвет!

Заявете персонална консултация.

Вашето съобщение беше изпратено успешно. Благодарим Ви!
Грешка при изпращане на съобщението. Моля, опитайте по-късно!