Начало » Съвети » Централни системи » Отопление на нафта

ОТОПЛЕНИЕ НА НАФТА – ЕДНА АЛТЕРНАТИВА

След газовите отоплителни системи, системите за отопление на нафта са типът, който се използва най-често в Германия

Отоплението на нафта е една от най-използваните отоплителни системи в Германия. Според Федералната статистическа служба около една четвърт от всички сгради в Германия получават топлината си от петрол. Съвременните системи за отопление на нафта са не само ефективни, но и по принцип са подходящи за всеки тип къща.

Особено в старите сгради те са незаменими навсякъде, където липсват алтернативи – например, ако няма връзка за газ за газова отоплителна система.

Какви са предимствата на нафтаното отопление?

Различните предимства на парното отопление обясняват защо отоплителната система е толкова популярна в тази страна. Най-големият плюс: собствениците на жилища, които избират парно отопление, са независими от местната инфраструктура. Нямат нужда нито от газова връзка, нито от топлофикация в близост.

Следователно за сгради в отдалечени селски райони петролът все още е почти незаменим.

Отоплението с нафта също е рентабилно. Въпреки по-големите колебания в цената на нафта за отопление в сравнение с цената на газа, собствениците на жилища обикновено трябваше да плащат по-малко за нафта за отопление, отколкото за природния газ в миналото. Особено когато са използвали умно фазите на ниските цени.

Благодарение на капацитета за съхранение на резервоара за масло, операторите могат да планират една до две години предварително и по този начин да осигурят сигурна доставка за дълъг период от време.

COB-2 убеждава наред с други неща със своето икономично, нискоемисионно и ефективно изгаряне на масло.

  • Научете повече

Къде е полезно отоплението на нафта?

Друго предимство на парното отопление: теоретично работи във всяка сграда. Въпреки това, отоплението на нафта играе своята сила преди всичко при модернизирането на стари сгради. Тук може да се използва гъвкаво.

Например, нямате нужда от връзка за газ и обикновено можете да използвате съществуващата отоплителна тръбна система, без да нарушите външния вид на старата сграда.

Условието е да има достатъчно място за резервоара за масло в мазето. Съвременната технология на резервоарите обаче позволява и използването на подземен резервоар в градината за съхранение на нафта.

От съображения за опазване на климата, отоплението на базата на възобновяеми енергийни източници вече е добър вариант в нови сгради. Защото в сгради с днешните стандарти за изолация термопомпата може да осигури необходимата топлина по щадящ климата начин.

Как работи съвременната технология за кондензация на масло?

Ако разчитате на модерна система за отопление на масло, не е нужно да жертвате ефективността. Кондензационната технология днес гарантира, че отоплителната система използва оптимално енергийното съдържание на мазута.

Въпреки това, радиаторите в сградата трябва да бъдат проектирани така, че температурата на потока на отоплителния кръг да не надвишава 60°C. Защото само тогава кондензиращият ефект ще работи както желаете.

Нагревателите с кондензиращ ефект са толкова ефективни, защото са в състояние да намалят топлинните загуби на отоплителната система, причинени от горещи отработени газове. По-старите нискотемпературни котли отделят отработени газове с температура 140-200°C.

Това означава, че се губи много ценна топлина. Кондензационните котли, от друга страна, могат също да извличат топлината от отработените газове и да ги охлаждат до 50°C. Разберете подробно тук как работи кондензационната технология.

Отопление на нафта и слънчева енергия

Класическият вариант на хибридна отоплителна система се състои от нафтен кондензационен котел и слънчева топлинна система. Слънчевите колектори на такава хибридна отоплителна система могат да осигурят от 20 до 50% от топлината, от която се нуждае вашата къща за една година.

Особено екологосъобразната слънчева енергия може да гарантира, че нафтовият котел не работи от март до октомври.

Соларната отоплителна система WOLF® ви предлага отоплителна система, която е идеално съчетана със слънчево отопление за битова гореща вода и резервно отопление.

  • Научете повече

Отопление на нафта и термопомпа

Друга възможност за хибридно отопление е комбинирането на термопомпа с нафтен кондензационен котел. Това има смисъл особено при термопомпи въздух/вода. Защото през зимата в много студените дни този тип термопомпа има нужда от много електричество.

В средно или лошо изолирани сгради сметката за ток ще се повиши съответно. Ето защо се използва масленият кондензационен котел. В по-топлите дни обаче термопомпата показва своите предимства и снабдява къщата с благоприятна за климата екологична топлина.

ТЕРМОПОМПА ВЪЗДУХ/ВОДА
CHA-моноблок

Независимо дали в градината, на терасата или на стената на къщата, моноблоковата термопомпа WOLF CHA е поразително незабележима и се вписва безпроблемно в дизайнерската концепция на вашия собствен дом.

  • Научете повече

Разходи за отопление на нафта

Общите разходи за система за отопление на нафта включват не само разходите за придобиване, но също така и текущите разходи и разходите за гориво. Те зависят изключително от цената на нафта за отопление.

Текущи разходи

В сравнение с газовото отопление, текущите разходи за отопление на нафта не са много по-високи. Годишната поддръжка на вашето парно отопление струва до 200 евро. На всеки пет до седем години трябва да почиствате резервоара за масло от специализирана компания. За това специалистите таксуват от 500 евро нагоре, в зависимост от усилията и вида на петролния парк.

Цената на петрола

Въпреки това, решаващите текущи разходи за отопление са причинени от цената на горивото. От бензиностанцията всички знаят, че цената на петрола се колебае силно. Но въпреки всички пророчества за гибел, тя отдавна не се е издигнала до несънувани висоти. Развитието през изминалите години тръгна от ниска точка през 2016 г. бавно и умерено нагоре до есента на 2018 г. Миналата година цената на петрола след това отново беше по-ниска и се оказа доста стабилна. Тази година обаче цената на петрола ще падне рязко.

Никой не знае какво точно означава всичко това за бъдещето. От една страна, ценообразуването на CO₂ в Германия, което трябва да започне през 2021 г., ще оскъпи цената на нафта за отопление. От друга страна, усилията за опазване на климата могат да доведат в световен мащаб до потъване на търсенето на петрол, което говори и в бъдеще за умерена цена на петрола.

Отоплението на нафта се изплаща бързо и е особено ефективно в комбинация

С нов нафтен кондензационен котел вие отоплявате ефективно. Това спестява много гориво и следователно пари в сравнение със старата система за отопление на масло. Следователно той се изплаща в рамките на няколко години.

Ако използвате и възобновяема енергия в хибридна отоплителна система, вие не само ще подкрепите защитата на климата. След това инвестирате в технология за отопление, която води до ниски разходи за отопление в дългосрочен план и ви прави по-малко зависими от колебанията в цените на петрола.

Спестете разходи за отопление с WOLF

Искате ли да научите повече за отоплението с газов кондензационен котел или искате съвет? Ние сме винаги до вас!

  • Поискай съвет!

Заявете персонална консултация.

Вашето съобщение беше изпратено успешно. Благодарим Ви!
Грешка при изпращане на съобщението. Моля, опитайте по-късно!